Pages

Tuesday, November 2, 2010

Muutused ja Mõju


Selge on, et olemuselt mitte miski ei muutu, ei ajas ega ruumis.

Teose koostisosad (st.mateeria), vorm ja visuaal muutuvad, sisu on ikka ja alati sama. Need asjad, mis ajavad südame põksuma korduvad lõputult ja jäävadki korduma. Ometi paljud teosed kaovad, inimesed kaovad, osad teosed kestavad koos looja endaga, osad teosed jäävad, osad inimesed jäävad. Miks? Kaovad need, kes peegeldavad hetke. Hetk on tore selle ajal - ta on aktuaalne, mis on ju hea.Samas läheb ta korda ainult neile inimestele, kes on selles hetkes sinuga koos mitte hiljem, seega kaob see koos sinuga, koos selle ajaga, sest hiljem ta ei ole enam aktuaalne – peegeldav kunst.

Kõige olulisem on tabada ära universaalne rütm, "kood", mis väljendaks seda igavesti korduvat sisu, kõige ürgsemat (ehk siis igavest), sest jäävad need, kes kaevavad selle essentsi põhjast ikka ja uuesti välja - jäävad need, kelle looming jääb igas ajas samaks.

Kui suudad end viia sinna tasandile, sellesse transsi, kus oled kõige lähemal universaalile oled läbi enda viinud ka end ümbritsevad inimesed sinna lähemale: kui sa avad ukse valgemasse tuppa paistab valgus ka sinu seljataga olevatele inimestele. See uks jääb ning iga kord, kui seda ust avatakse tuleb sealt valgus.


Inimesed tihti muretsevad lavale minnes või ise lavastades, et neil on või ka vastupidi, neil ei ole midagi öelda. Enamasti peetakse sõnumit kõige olulisemaks käivitavaks jõuks.

Minagi arvasin nii, arvan siiani, et kui midagi öelda ei ole, siis ei maksa rääkida. Kuid nüüd on lisandunud sinna juurde ka keel, keel mis on sammuke lähemal emotsioonide tekitamise keskusele. Just tuginedes sellele, et ka emotsioonid on aegade jooksul samaks jäänud: reaktsioon uuele (mis on ju tegelikult vana) reaktsioon millelegi, mis tekitab ülevaid tundeid ning liigutab miskit meie alateadvuses.

Sõnum ei pruugi olla kõigile kordaminev, sellist ei olegi olemas, aga selle eest on olemas kõigile korda minevad keeled. Nt. muusika: on ju teatud noodid st. heli sagedused, mis panevad miskit sinu sees võnkuma, nad puudutavad sind füüsiliselt, see ei pruugi sulle meeldida, aga sa ei saa sinna midagi parata. Rütm – korduv monotoonne rütm, mis võib muuta ning häirida sinu südame rütmi. Saate ju aru kui suur muutus see on, keel, mis muudab teie vereringet (utreeritult muidugi)!

Ühendades ning õiges koguses kombineerides erinevaid meediume on võimalik jõuda palju sügavamale teiste sisse, mis võimaldab neid pea füüsiliselt mõjutada, kas pole see põhiline loomingu mall: kas ja kuidas sa suudad mõjutada ning kui lai on sinu haare?